fbpx
skip to Main Content

Gelaagd hout: duurzaam, sterk en efficiënt

De meubelen van Broers Design worden gemaakt van gelaagd hout dat speciaal voor ons wordt geproduceerd. Gelaagd hout heeft behoorlijk wat voordelen. Zo is het onder andere sterker, duurzamer en efficiënter dan conventioneel massief hout. Meer weten? We vertellen je er graag alles over.

In het kort

Uiteindelijk draait het allemaal om de kwaliteit. En die is gewoon veel hoger met massief gelaagd hout.

Massief gelaagd
Veel dunne laagjes hout voor een sterker product

Betere sortering uiterlijk
We kunnen beter sorteren op een mooi esthetisch geheel

Stootvaster
Het hout is van alle kanten even bestand tegen stoten, deuken en butsen.

Stabiel
Weinig tot geen kans op scheuren door het krimen en uitzetten van het hout.

Duurzaam
De CO₂-uitstoot, energiebehoefte en productieafval is bij gelaagd hout een stuk lager.

Werkplaats hout

Wat is gelaagd hout?

Gelaagd hout is, zoals de naam al zegt, gemaakt van veel dunne laagjes hout. In de kern gebruiken we het sneller groeiende berkenhout en de buitenlagen worden gemaakt van bijvoorbeeld eiken- of notenhout. De verschillende lagen worden onder hoge druk met elkaar verbonden.

Bij het verbinden wisselen we de nerfrichtingen af, waardoor massief gelaagd hout zowel in de lengte als breedte sterker is dan conventioneel hout. Sterker nog: de buigsterkte van gelaagd massief hout is kilo voor kilo beter dan staal.

Anders dan veel mensen denken is gelaagd hout ook massief hout. Geen plastic of andere kunststoffen.

Gelaagd hout opbouw

Gelaagd hout is duurzaam en efficiënt

Vrijwel alle delen die overblijven uit een paneel kunnen wij gebruiken voor een ander project. Hierdoor blijft slechts een zeer kleine hoeveelheid restafval over. Dit restafval, zoals houtmot /stof en reststukken, bestaat uit 100% hout en wordt door ons gebruikt in onze biomassaketel, waarmee het bedrijfspand in de winter wordt verwarmd.

Ook de CO₂-uitstoot en energiebehoefte is bij gelaagd hout een stuk lager dan bij massief ongelaagd hout. Het drogen van massieve planken wordt gedaan in een droogkamer, waar de planken gedurende 5 maanden worden opgeslagen bij een temperatuur van 30 tot 70 graden. Dit proces kost veel tijd en energie en levert veel CO₂-uitstoot op. Bij gelaagd hout wordt gebruikgemaakt van laagjes hout van maximaal 1,4 mm dik, waardoor het veel sneller droogt. Hierdoor is er minder energie nodig en is de CO₂-uitstoot lager.

Gelaagd hout pers

Massief ongelaagd hout vs. massief gelaagd hout

Vroeger werden alleen oude, sterke bomen gebruikt voor het maken van massief houten meubelen. Tegenwoordig worden bomen zo jong mogelijk gekapt, wat voor veel problemen zorgt met het ‘werken’ van het hout. Zo kan massief ongelaagd hout gaan kromtrekken, scheuren of kieren. Hierdoor is het niet bestand tegen temperatuurwisselingen en vocht en kan het niet gebruikt worden bij vloerverwarming.

Bij massief gelaagd hout heb je dit probleem niet. Massief gelaagd hout zal niet scheuren, kieren of kromtrekken, wat maakt dat het hout zeer stabiel is. Het krimpen of uitzetten door luchtvochtigheid of warmte komt bij gelaagd hout vrijwel niet voor. Hierdoor is het geschikt voor vloerverwarming, convectorputten of vlak bij radiatoren.

Strak eiken

Gelaagd hout wordt zorgvuldig samengesteld

Het hout wordt door ons streng gecontroleerd op kwaliteit, kleur en uiterlijk. Omdat er meer oppervlak van een boomstam komt dan bij een conventionele opdeling, kunnen we zeer kieskeurig zijn bij de houtsortering. Zo gebruiken we alleen de mooiste stammen voor de buitenste lagen van het hout.

kwartiersklein

Gelaagd hout is zeer stootvast

Gelaagd hout is erg sterk en omdat de kern van hoge kwaliteit is en onder hoge druk is vervaardigd, is het hout veel beter bestand tegen stoten, deuken en butsen dan conventioneel massief hout. Daarnaast zijn de noesten gestabiliseerd op de kern van het materiaal. Hierbij wordt een zeer sterk hechtmiddel gebruikt, waardoor het loslaten of uitbreken van een noest vrijwel onmogelijk is.

Strakke gelaagd houten tafel rand

Gelaagd hout is geschikt voor strakke randafwerkingen

De stabiele kern en hoogwaardige verlijming van gelaagd hout maakt het geschikt voor zeer strakke en uitzonderlijke randbewerkingen. Het afwerken in verschillende hoeken of afschuiningen is goed mogelijk, omdat het uitbreken van hout door een tegendraadse nerf niet voorkomt.

Kortom; De voordelen van gelaagd hout

Gelaagd hout is dus sterker, duurzamer en efficiënter dan conventioneel hout en kan beter tegen stoten, vocht en temperatuurverschillen. In de tabel hieronder hebben we de grootste verschillen tussen conventioneel massief en gelaagd massief hout nog eens voor je samengevat.

Conventioneel massief

Gelaagd massief

Duurzaamheid

Laag

Optimaal

Sterkte

Sterk in de lengte

Zwak in de breedte

Sterk in lengte en breedte.

Kilo voor kilo is de buigsterkte beter dan staal

Geschikt bij vloerverwarming

Nee*

*Vanwege de vaak lage luchtvochtigheid is er een verhoogte kans op scheuren en kromtrekken.

Ja

Kans op scheuren, kromtrekken

Zeer afhankelijk van constructiekwaliteit

Gevoelig voor vocht en wisselende temperaturen

Vanwege de wisselende nerfrichting per laag geen kans

Productieafval

~30% relatief veel

< 10% zeer weinig

Benodigde energie

Maandenlang in een verhitte droogkamer

Kortstondig

Dichtheid

700 kg/m3

670 kg/m3